Sofie är 27 år och tidigare Lundensare som under mars sedan flyttade till Odense för att satsa ytterligare på företaget. Mycket mer än hennes företag Tendo , några nära vänner, familj och pojkvän finns det inte tid för i dagsläget men sån tur är så älskar hon det hon gör!
Tendo föds
För mig handlade om n passion till en idé, ett koncept där jag såg en möjlighet att hjälpa de som inte kan leva ett liv som andra tar för givet. Jag utvecklade ett greppverktyg för astronauter under en kurs i samarbete med NASA för att bygga och stödja greppstyrkan (händerna). När min prototyp var klar så såg jag direkt möjligheten! Planen var att ta ner produkten på jorden och utveckla en version för greppsvaga människor som drabbats av ex. Stroke, artros eller förlorat styrkan p.g.a ålder.
Produkterna på dagens marknad är ofta isolerande till den situation och plats som produkten är skapad för. Dess stigmatiserade utseende får ofta användarna att känna sig sjukare än vad dom faktiskt är. Här fann jag min möjlighet; att skapa en produkt som ger självständighet, utvecklar med ett starkt användarfokus där målet är att inte endast minimera symptomen utan även sjukdomskänslan. Att skapa en produkt för människor, inte symptom. Användare som jag har stött på söker något diskret, en produkt som jobbar med dom på ett så pass naturligt sätt som möjligt så att man kan återgå till den person man vill vara. Tendo ska kännas som en naturlig förlängning av kroppen för att assistera vid behov utan att ta över din identitet.
Tendo, verksamheten
Jag och mitt team, bestående av Robin Gustafsson och Pontus Renmarker, befinner oss just nu i Odense för vårt nästa spännande steg! Tyvärr är det inte offentligt än vad vi gör här, men jag kan lova att det är både häftigt och spännande! Men andra ord så ser vi väldigt positivt på framtiden och inom den närmsta tiden så kommer mycket fokus att läggas på produktens utveckling samt utvärdering med potentiella användare. Vi har precis landat här så jättestora skillnader är det inte.
Det jag märkt är att många inte vill prata engelska, så vi jobbar på danskan! Det är lite mer rakt och man lindar inte in det man vill i, kanske typiskt svenska, artighetsfraser. Generellt så tror jag att det är viktigare med papper, kontrakt och avtal och man ska inte riktigt lita på något som inte står skrivet. Även lite snabbare affärer! Socialt så är det rakt på sak i jobbsituation och slappt utanför. En öl efter jobbet utvecklas snabbt till 3-4 stycken i samband med biljard eller något annat skoj.
Målet är att jag vill kunna försätta med min passion; att skapa för att förbättra livet för människor och jag är överlycklig att jag idag kan göra detta på ett sätt där min vision följs. Min dröm är att fortsätta inom detta spår och att inom 5 år ha ett design-företag, med 4-6 st. anställda som skapar fler produkter för andra kroppsdelar, men med samma tänk. Med samma vision. Detta ska då vara med företagets slogan ”For people, not symptoms”, vilket ska avspeglas i produkterna. Målet är att både företagets produktportfölj och företaget i sig ska växa på sikt. Brukarmässigt så är målet att skapa en förbättrad självbild och ökad självständighet för funktionsnedsatta och äldre.
Sofie, socialentreprenören!
Jag skulle kalla mig entreprenör med fokus på Socialt entreprenörskap. Jag ser entreprenörskapet som något representativt för innovation, utmaningar, nytänkande och kanske lite ”Jävlar-anamma”! Jag tror mycket starkt på min idé och kämpar dagligen för att förverkliga den och får därför ta flera olika roller. Ibland som skapare/designer eller kanske säljare och i andra fall som företagare och VD.
Jag har ett driv, en förmåga och nu en möjlighet att utnyttja mina kunskaper för att hjälpa andra. För mig finns det inget alternativ. Jag vill se till så att ”Sven 75-år” som precis förlorat sin fru kan klara sig själv trots sin hand-artros, att ”Agda 86” som alltid tagit stolthet i sin självständighet och aldrig besvärat någon annan kan fortsätta att leva ett kvalitativt liv trots att en stroke lämnade henne med ett svagt grepp. Jag vill skapa för dessa människor och inte deras symptom.
Jag har en möjlighet att skapa ett bättre liv med högre livskvalitet, självständighet och en bättre självbild för individer, Vad kan vara en starkare drivkraft än den?
Entreprenörsresan
Att vara entreprenör är en riktig berg- och dalbana. Under ett event i Stockholm hörde jag någon förklara det som ett pendlande mellan champagne och fosterställning och det var enligt mig en fantastiskt bra beskrivning. Man har väldigt höga toppar men även mycket djupa bottnar och när händelser gräver bottnen djupare och djupare för varje dag så är det ibland svårt att känna att man någonsin kommer att nå toppen igen. En sådan period har jag haft nu, där det negativa bara har byggts på där dyra kostnader och höga oväntade avgifter har blandats med sämre tävlingsresultat och fler problem som stötts på gällande utvecklingen. Men när man hamnar i en sådan situation så är det viktigt att inte skapa någon ”självuppfyllande profetia” genom att tänka att allt bara går åt skogen. Det handlar så mycket om mind-set och att finna egna sätt som håller en över ytan när utomstående faktorer drar en neråt.
Ett trick jag använder är att lite då och då skriva upp de mål jag faktiskt har nått, utmaningar jag tagit mig över och kamper man vunnit. Både dagliga småaktiviteter så som ett samtal som gick bra men även större händelser som har gjort att jag på mindre än ett år har gått från en idé till det jag byggt upp idag. Positivt-tänkande är något som (framförallt i perioder) måste tränas upp, och genom att skriva ner det positiva som har hänt så får man det tunga att kännas mer överkomligt.
Det jobbiga har varit stora ekonomiska hinder för mig då min produkt kräver en hel del kostnader. Att varje månad oroa sig för hyran tär på energin men jag har försökt att se det som ett äventyr istället. I övrigt så har det varit rätt bra ensamt i perioder. Jag jobbade själv rätt länge men hade sån tur är ”kollegor” genom en inkubator. Bara att ha någon som man kan äta lunch med är väldigt härligt. Nu har jag ett team som fokuserar mycket på utvecklingen av själva produkten. Det känns oerhört skönt! Jag kan fortfarande känna mig lite ”ensam” när det kommer till företagandet och stora beslut men bara att ha ett team är fantastiskt. Dessutom så bor vi alla tre i en lägenhet tillsammans i Odense så vem vet, snart så saknar man kanske ensamheten!
På ett sätt så kan man se det som att jag offrat mycket av mig fritid, min energi och en potentiell lön som man hade fått av ett ”vanligt jobb”, men det ser jag inte som något negativt. Det jag har fått tillbaka i form av glädje när en användare skiner upp och säger att ”detta är ju fantastisk”, ny kunskap, erfarenhet och självförtroende är värt mer än något annat ”normalt” jobb hade kunnat ge.
Jag tävlade väldigt mycket under en period, vilket jag absolut inte ångrat eftersom jag har minst en mycket positiv sak som hänt efter varje event. Men hade jag gjort om något så hade jag försökt få mer tid till att hinna ta in feedbacken. Främst mellan varven istället för att springa till tåget för att hinna med näst ”pitch-tävling”.
Vanliga misstag?
Att man håller saker hemligt. Det är du som har förmågan och tänkt på din idé, sannolikheten att någon skulle sno den och hinna före är nog inte särskilt stor. Självklart ska man inte berätta några detaljerade planer eller gå in på patenterbara tekniska lösningar. Berätta Vad, kanske inte lika mycket Hur.
Tror även att många tror att man måste ha oerhört mycket kunskap och pengar. När jag startade Tendo så hade jag aldrig tidigare drivit ett företag, aldrig gjort en riktig budget, hade inget sparkonto och inte heller ett nätverk. Men jag hade mig själv, en inkubator med ett kontaktnät som jag valde att utnyttja och en idé som jag tror starkt på och som jag vet kan förändra människors liv!
Varför ska man driva företag?
Du får göra det du vill på ditt sätt. Självklart får man göra mycket jobb som man inte tycker är så skoj och det man vill nå kan ha en hel del omvägar men resultatet är direkt för dig, till dig, av dig. Resultaten påverkar dig mer direkt och en vinst känns extra härlig.
Det är lite osäkert och det går en del upp och ner, både ekonomiskt och arbetsbelastningsmässigt. Det är inte samma trygghet. Det kommer var oerhört kämpigt i perioder och du kommer inte kunna gå hem och lämna jobbet på jobbet på samma sätt. Ger man sig in i entreprenörsvärlden ska man vara beredd på att det kommer vara mycket tunga perioder. Då är det viktigt att man vet varför man gör det.
Sofies tips till dig som vill driva företag
Våga ta platsen! Jag upplever ibland situationer där folk anser att jag tar lite för mycket plats. Tyvärr inte allt för sällan från andra kvinnor. Men låt inte himlande eller avundsjuka ögon stoppa dig från att ta den plats du är värd. Undvik att linda in dina ord i ”kanske”, ”lite”, ”ganska”, ”tror”, säg alltså inte ”jag tycker nog att den är ganska bra”. Säg Den är bra. Punkt. För mig har detta varit jättesvårt. Att prata med självförtroende utan att ursäkta sig. Det är något man får träna upp! Tycker du att det känns otrevligt, lyssna på någon annan som tror på sin idé, låter inte så dumt va? Många kommer att ha svårt att tro på dig och din idé om inte du utstrålar att du själv älskar och tror på den.
Något jag märkt bland kvinnliga entreprenörer är att många inte vågar visa upp något som inte är perfekt. Detta är jättetråkigt enligt mig, och jag har själv varit där. Man måste misslyckas, eller i alla fall göra några fel på vägen för att sedan lyckas. Släng ut nått, testa, få feedback, rätta till, släng ut igen och våga ta kritiken. Det blir inte endast ett snabbare utan ofta bättre resultat som redan är testat på många. Ett nej känns dessutom tyngre om du lagt ett år på något än om du lite då och då vågar testa din idé. Finn ditt Good Enough och våga dela det, i värsta fall så har du i alla fall lärt dig något.