Sofia är en 35-årig fantasyförfattare som skriver för barn och bor i Täby (norra Stockholm). Hon gillar att lära sig nya saker, podcasting och fotografera (förutom att läsa och hitta på egna böcker då). Det är också roligt att höra barns tankar om saker och ting och intressant med olika beteenden.
Jarlo som barn
När jag var 9 år fick jag en lillasyster och ibland hjälpte jag mamma att natta henne. Mitt berättande av egna sagor tog fart och i det upptäckte jag min passion. Och jag drömde också mycket om att bli författare när min mamma läste för mig när jag var liten. Så man kan säga att min entreprenörsresa började med ett starkt intresse, som bara växte sig starkare och starkare. 2016 sade jag upp mig från mitt jobb för att satsa på min dröm – som författare. Då kände jag verkligen att jag ville starta företaget för att få mitt kreativa utrymme.
Jarlo, verksamheten
Jag skriver barnböcker och producerar digitalt material, bl.a. ljudböcker, e-böcker och en podcast Lilla författarskolan, för barn (släpps hösten 2017). Min bok finns utgiven i Sverige, men den översätts just nu till engelska och kommer att komma ut på den internationella marknaden senare i år.
Målet med mitt företag är att varje historia som levereras ska vara omtyckt av målgruppen.
Sofia, företagaren eller entreprenören?
Det beror på sammanhanget. Jag tycker det är en definitionsfråga. Det som är mest intressant, enligt mig, är snarare vad man gör, vem man är som person och vilka värden man skapar för sin omgivning oavsett om man väljer att kalla sig för företagare eller entreprenör.
Men jag drivs av att ha roligt och att ha STORA visioner!
Entreprenörsresan
Det har varit en känsloblandad resa. I början var det svårt att fokusera och stressen gjorde det inte lättare. Jag har även offrat en hel del tid från familjen, släkten och mina vänner till förmån för jobbet. Men jag skulle inte göra om någonting. Jag anser att allt jag varit med om hittills har rustat mig inför det läget jag befinner mig i idag.
Vanliga misstag?
Jag tror det vanligaste misstaget är att man oroar sig. Man sätter upp hinder som egentligen inte finns eller inte alls är så stora att ta sig förbi. Då kan det bli att man prioriterar fel och stressar för mycket. Ett annat vanligt misstag är att tänka på samma sätt som alla andra som också är i samma bransch. Medan det många gånger börjar hända saker med ens lilla företag först när man vågar tänka utanför boxen. Idag kan jag uppskatta att jag har haft en tuffare väg in i bokbranschen och numera inser jag det höga värdet i originalitet. Jag är själv ett stort fan av folk som gör sin grej och jag är svag för nördar. Det är så sant som det är sagt: ”When you make your own lane there’s no traffic.”
Varför ska man driva företag?
Friheten. Jag väljer vad och vem jag arbetar med. Dessutom råder jag även över min arbetstid och bestämmer själv om att vara med på en nätverksträff eller en fortbildning. Det är otroligt positivt att få göra det man brinner för och det man vill satsa på och jag får mycket energi av mitt arbete. För inte så länge sedan var jag ute i skolor på författarbesök. Det är jättekul att få träffa mina läsare och de är väldigt nyfikna på mig och har många frågor. En liten sjuåring frågade: ”Är du en vinnarskalle?” Hela jag skrattade inombords åt hans fråga. Även om jag många gånger känner mig så, eftersom jag förverkligar min dröm, försökte jag avdramatisera frågan. Jag vill inte uppmuntra till störst, duktigast, vackrast eller ”först till maten”. Det är inte det som är viktigt. Jag vill inte att den som inte är duktigast i klassen inte tror att den inte duger som han eller hon är. Istället berättade jag för barnen att när jag var barn så var jag tvärtom vad en vinnarskalle är. Att jag kände mig dålig när jag inte var bäst och hur jag lätt kunde ge upp när något var för svårt.
Flera barn kände igen sig i min berättelse och då sade en annan liten kille: ”Min mamma säger att jag är en slöfock!” Så redan vid 7-års ålder får man negativa projektioner om vem man är och ens självbild kan påverkas negativt. Men hemligheten är att det är ok att inte vara bäst. Gör ditt bästa bara och tro på dig själv. Det räcker! För ingen vet bättre än du vem du är. Och du kan alltid hjälpa dig själv genom att tänka ”bra” och sunda tankar om dig själv.
Något som kan vara baksidan med företagandet är att jobbet finns med i tankarna precis hela tiden. Det kan både vara en välsignelse och en börda.
Sofias tips till dig som vill driva företag
Våga mycket! Låt inte ditt förflutna eller en taskig bakgrund stoppa dig! Låt det ge dig mer fart istället. Den som föds in i en perfekt värld har inget att lära. Inga ursäkter! Gör minst en liten grej varje dag som tar dig närmare ditt mål och se till så att du antingen hamnar i ett sammanhang eller skapar en grupp själv där du umgås med likasinnade som ”drar åt samma håll”. Ni peppar varandra, diskuterar, lär av varandra och ger feedback. Därigenom lär du dig mycket i din bransch och blir starkare inom den.