Adeline Sterner, bor i Stockholm tillsammans med sin fästman. Tycker om allt kreativt, t ex inredning, renovering av möbler och konst. Hon har även stort intresse för träning och tränar mest crossfit. Reser mycket och tycker om att upptäcka nya kulturer.
Varför vill du driva företag?
Jag hade alltid varit nyfiken på hur det var att vara helt ansvarig för något, dvs ingen chef som säger åt en vad man ska göra och samtidigt inte heller någon som man kan skylla på när det inte går som man tänkt sig.
Adeline, entreprenören!
Tror jag är mer entreprenörstypen. Mitt första företag startade jag 2014 och sålde redan 2017. Jag tycker om att skapa från grunden men är nog inte den bästa förvaltaren. Vi får se, det kanske förändras med tiden.
På större plan vill jag, som de flesta, göra livet lite bättre för lite fler. Jag tror att vi kan komma långt om människor tillåts att vara sig själva och upptäcka och utveckla sina styrkor. Därför tror jag det är förödande att vi sätter människor i fack och låter fördomar styra. Jämställdhet har därför blivit en hjärtefråga och jag vill gärna lyfta många olika typer av människor i mina företag vilket är en stor drivkraft. Kortsiktigt älskar jag tempo och det finns inget bättre än att bocka av en lång to do lista och se något växa från ingenting.
Entreprenörsresan
Mitt första företag startade jag när jag var 25 år gammal. En stor utmaning i början var att hålla reda på likviditeten, du måste hela tiden veta exakt hur mycket pengar du har, vilka utgifter som kommer och när det kommer in pengar. I början är det oftast väldigt tajt med likviditeten och det gäller att se till att ha full koll på ekonomin. Det jobbiga blir då att ha anställda och veta att deras anställning är väldigt beroende av hur bra det går för bolaget. De förväntar sig att lönen kommer den 25e och många gånger har det varit riktigt svårt att få ihop det.
Nu håller jag på att starta en ny verksamhet och såklart tittar tillbaka på vad jag gjort tidigare samt hur jag kan göra saker bättre denna gång. En viktig lärdom är att inte uppfinna hjulet på nytt. Man behöver inte utveckla allt själv, från grunden. I mitt förra företag växte vi lite för fort och då blev struktur och ordning lidande vilket är något jag kommer prioritera annorlunda denna gång.
Har du behövt ”offra” något under din resa?
Självklart! Hade man inte behövt göra det hade alla drivit eget ☺ Det mest uppenbara är det ekonomiska. Det tar låååång tid innan man kan försörja sig på det man gör. Dessutom ”missar” man en traditionell karriär- och löneutveckling. Jag gick från ett välbetalt jobb till att inte ta lön på över ett år så det blev naturligt att dra ner på konsumtion.
Skillnader mellan att driva företag i USA och Sverige
Jag har precis sålt mitt företag som jag drev ett år i Los Angeles, USA. Det är ganska väsentliga skillnader mellan Sverige och USA (och stora skillnader inom USA). Regelverk är mycket krångligare, hierarkier är otroligt viktigt (man kan t ex inte prata med vissa personer direkt utan de ska gå via sin chef) och man saknar nätverk som man byggt upp hela sitt liv i Sverige. Det positiva är att det är en helt annan stämning, fler människor faller utanför ”mallen” och att inte ha ett ”vanligt jobb” – att inte skaffa barn, villa och Volvo ses inte som konstigt. Dessutom är det ett väldigt påhejande klimat där man känner att man klarar vad som helst vilket är väldigt inspirerande.
Vanliga misstag?
Något jag har reagerat på är att många är besatta av att ta in riskkapital utan att veta vad de ska spendera det på. Det resulterar i dyra PR byråer, onödig utveckling och i många fall anställda alldeles för tidigt. Man kan ha en väl genomtänkt affärsplan, det betyder inte att din produkt/tjänst kommer att flyga. Det enda du kan göra är att testa den på marknaden och se om någon faktiskt vill köpa det du säljer. Med största sannolikhet kommer du behöva göra en del ändringar och när du väl ser att det funkar kan du ta in kapital och expandera. Och se till att du vet var du vill lägga pengarna. Vet du inte det är det nog ingen bra idé att ta in pengar.
Varför ska man driva företag?
Frihet. Du kan göra vad du vill när du vill och hur du vill. Aldrig be en chef om lov om du kan få ledigt. T ex sitter jag nu på västkusten och jobbar samtidigt som jag njuter av det fina vädret. Hade jag suttit på ett kontor hade jag suttit och längtat ut medan jag nu bara kan gå ut om jag vill. Sen finns det naturligtvis en fantastisk uppsida finansiellt också, hårt jobb under lång tid kommer alltid löna sig.
Adelines tips till dig som vill driva företag
Börja i liten skala med att testa din idé på marknaden tidigt. T ex om du vill starta en tjänst för blomleveranser online: börja med att göra en enkel hemsida, gör enkel reklam via annonser på fb, köp in blommor och leverera själv, etc. Ser du att det finns efterfrågan kan du skala upp. Ta inte in pengar för tidigt och håll i pengarna. Har man lite pengar blir man kreativ i hur man använder dem vilket kommer gynna bolaget. Sätt upp mål i termer av hur långt du ska ha kommit, hur mycket du ska ha investerat, etc och håll dig till dem. Det gäller att hitta rätt mellan att fortsätta för att saker tar längre tid än vad man tror och lägga ner för att efterfrågan inte finns.