Amanda Helger är 28 år och leder Vaccinkliniken Göteborg. Hon bor för tillfället i Lausanne, Schweiz. Hennes fritidsintressen är vänner, matlagning och träning som helst inkluderar att vara ute i naturen. Amanda uppskattar resor och utbyten med andra människor.
Hur startade företaget?
Min resa började för tre år sedan då Vaccinkliniken i Nyköping, i takt med att TBE spred sig i landet, ville expandera och prova det mobila vaccinationskonceptet i Göteborg. VD:n frågade om jag var villig att ansvara för Vaccinkliniken Göteborg och det var ett självklart ja från min sida. Sedan flera år tillbaka hade jag hjälpt till på den vaccinbåt som seglar i Stockholms skärgård under somrarna och detta kändes som ett självklart steg vidare. Och vilket steg sen! Möjligheten att själv kunna utforma verksamheten i kombination med utmaningen att lösa problem utifrån det man själv tycker och tänker kan funka bäst, det är oslagbart.
Vaccinkliniken Göteborg – vilka är ni?
Vi är en mobil vaccinklinik som under månaderna maj-augusti vaccinerar mot TBE. Det som från början endast var ett vaccintält har idag utvecklats till en vaccinbuss som har stopp i Munkebäck och Landvetter i Göteborg samt Kungsbacka och Borås. Vi började smått med några få stopp sommaren för tre år sedan och har sedan expanderat utifrån det – idag har vi ungefär 30 stopp under sommaren! Målet med hela verksamheten är att vi vill nå ut till patienten, så att långa köer och obekväma tider där bokning krävs för besök kan undvikas. För att uppnå detta erbjuder vi drop-in för TBE-vaccinering. För de som har nära eller kära eller träffat någon som har TBE kan nog alla enas om att det inte är något man önskar någon, vi vill hjälpa till att se till att ge så många som möjligt skydd.
Skulle du klassa dig som entreprenör eller företagare?
Oj, svår fråga. Jag skulle nog klassa mig som både en entreprenör och företagare, eller snarare att företagare är en del av entreprenörskapet och tvärtom. Med det syftar jag på att ekonomisk kontroll och relationer till marknaden och andra operatörer är en del av att uppfylla sin vision och även att det i sig skapar möjligheter och grunden till företagandet.
Vad har varit det bästa med entreprenörsresan och vilka utmaningar har du stött på?
Det bästa har varit att få styra över sin egen tid och att få se en färdig produkt, att skapa ett företag som fungerar, och framförallt att få omge sig med underbara kollegor och människor – att vi tillsammans kan bidra på vårt sätt till att motverka en fruktansvärd smitta! I och med att vi är en franchise av vaccinkliniken Nyköping har vi kunnat dra stor nytta av material men framför allt kunskap från deras sida. Detta kan vara ett bra sätt att börja om man vill utnyttja ett redan etablerat koncept. En stor utmaning för oss i början var att hitta sjuksköterskor som ville jobba. Våra stopp är endast två timmar per tillfälle och i och med att detta endast blir extra utöver vanligt arbete är det inte något som passar alla. Nu när vi väl etablerat oss så har vi flera sköterskor som är väldigt nöjda med att arbeta hos oss. De har i sin tur värvat kollegor och vänner allt eftersom.
Idag är vi ett underbart team som tillsammans bemannar under sommaren. Fortsättningsvis var en stor utmaning i början att hitta samarbetspartners i form av butiker där vi kunde stå utanför samt vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Idag har vi några återkommande ställen vi besöker där denna kontakt blivit ett givande utbyte för båda parter. Risktagandet med detta blir i sin tur att du inte vet om det kommer komma kunder eller vilka tider som är bäst men man lär sig med tiden och funkar det inte har vi bara bytt plats till nästa år.
Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?
Tid och trygghet. Det tar tid att driva företag, tid du inte tar från någon annan än dig själv. Samtidigt ”offrar” du det till någonting du tror på, ditt företag. Det handlar till stor del om prioriteringar, vilket också är en möjlighet. Du kan själv välja hur du vill lägga upp det och när du ska göra saker och ting, men det måste göras. Vidare är den ekonomiska tryggheten inte lika närvarande som på ett ”vanligt jobb” vilket såklart inte ger samma trygghet.
Amandas tips
- Kör bara kör. Vänta inte för länge. Börja smått och utveckla utifrån det.
- Testa… det värsta som kan hända är att det inte funkar och det lär man sig också på. Vi har under åren gjort flera förändringar på saker som inte fungerade från början eller förbättringar som vi märkt under tidens gång och inte ens hade en aning om från början. Vi växer och förbättras ständigt både i relation till kunder, medarbetare och material.
- Våga fråga om hjälp, du är inte starkare än du gör dig. Utnyttja att du kan lära och skapa utbyten med andra. Det gynnar både din personliga, ditt företags och andra företags utveckling.
- Framför allt, ha kul och omge dig med ett bra team! Det tar tid att driva företag och resan är viktig, det är då du och ditt företag utvecklas.