Anny Jernberg bor i Bollnäs, Hälsingland, tillsammans med sin sambo och hund. Hon fyller 34 i sommar. Anny gillar nästan allt som är kreativt, oavsett om det är att blåsa glas, sticka, bygga hemsidor eller svetsa. Hon gillar även att simma
Starten på Återbrukshyttan
Allt började med att jag ville jobba med glas (är utbildad glasblåsare) och bo i Bollnäs. Enda sättet att få ihop det var att starta eget. Men jag har också länge lockats av att vara min egen chef och styra min tid.
Jag hade haft en dröm om en egen glashytta länge, men trodde att det var ogenomförbart av olika anledningar. När arbetsplatsen jag var på varslade började drömmen göra sig påmind och jag började göra research uppmuntrad av en coach på Trygghetsrådet. Efter en ganska kort tid kände jag så starkt att jag måste testa, jag vill inte bli gammal och fundera på om det skulle ha funkat, hellre att testa och ta att det ifall det eventuellt inte går.
Återbrukshyttan – verksamheten
Jag värmer upp gamla flaskor och burkar, inte så att de smälter helt men att de blir formbara. För det krävs det en temperatur på ca 1300 grader celsius. Då blir glaset mjukt, lite trögare än honung och går att forma om med hjälp av verktyg. Jag tillverkar ölglas av gamla ölflaskor, skålar av gamla burkar, vaser av vin- och spritflaskor samt lampor av gamla damejeanner m.m. I alla produkter syns spår av vart de tidigare varit.
Verksamheten finns i en gammal mejeribyggnad precis utanför Bollnäs stadskärna. Här ligger både hytta och butik. Här sker all tillverkning och kunder kan komma på besök för att handla och se hur det går till.
Mitt mål är att erbjuda hållbara funktionella produkter med långt liv, lokalt tillverkade i en hållbar produktion. Ett alternativ till det slit- och slängsamhälle vi ser idag, och en inspiration till att tänka och göra annorlunda.
Anny – den försörjande företagare
Jag är en företagare eftersom jag driver företag och jag gör det för att ha ett jobb. Min drivkraft är att kunna försörja mig på det jag älskar att göra, och flexibiliteten i att vara egen.
Annys reflektioner om företagandet
Företagandet är inte alltid lätt. För mig är prioritering det svåra, jag tycker det är svårt både i stort och smått. Däremot är det jobbiga att behöva säga upp personal. Men hade gjort om min företagsresa hade jag nog börjat parallellt med en deltidsanställning. Jag startade på heltid direkt, mycket hade nog varit enklare om jag startat upp långsammare parallellt med en deltidsanställning.
En annan aspekt kring företagandet är att det är svårt att släppa jobbet när jag går hem, och svårt att släppa det helt även när jag bestämmer mig för att vara ledig. Samtidigt som jag av erfarenhet vet att det är precis vad jag behöver för att återhämta mig.
Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?
Länge, och fortfarande i perioder, går all min energi till företaget, på bekostnad av sociala kontakter, tid med familj och andra fritidsintressen. Särskilt i starten offras det även ekonomiskt, vilket jag tror fler gör. I början drog jag ner alla onödiga utgifter, vi pratar allt från Spotify och hårfärg till resor samt nöjen.
Vad är det bästa med att driva företag?
För mig är de stora vinsterna att jag själv bestämmer mina arbetstider och utformningen på jobbet. Jag kan t.ex. ha min hund med på dagarna, vilket jag värdesätter högt. En annan sak som jag inte kunde förutse var att jag skulle lära känna mig själv på ett helt nytt sätt genom företaget – hitta sidor som jag inte visste att jag hade och träna upp andra sidor som jag inte trodde var möjligt. Både styrkor och svagheter har blivit väldigt tydliga.
Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?
För egen del så tog jag alldeles för lite betalt i början, och jag har förstått att det är ganska vanligt.
Annys tips till företagare/entreprenörer
Våga be om hjälp! Det finns fantastiskt mycket bra hjälp att få, både gratis och betald. Tro inte att du ska orka/hinna göra precis allting själv. Det kanske funkar ett tag men blir ohållbart i längden.