Karin Gyllenring växte upp med krig, ockupation och förföljelse som vanliga samtalsämnen runt middagsbordet. Med en farmor som flydde från det ockuperade Estland under andra världskriget och med en pappa som växte upp med ruinerna som lekplats i ett sönderbombat Tyskland fanns alltid ett kall att kämpa för fred och frihet. Idag arbetar Karin på det egenstartade företaget Asylbyrån, en advokatfirma för människor som vill stanna i Sverige.

Starten på Asylbyrån

Med föräldrar som är tandtekniker med eget laboratorium, en morfar som drev en kokosbollsfabrik som sedermera köptes upp av Delicato, samt en syster som driver en stor rekryteringsfirma inom vården, växte Karin upp i en riktig egenföretagarfamilj.  Frågan var aldrig riktigt om Karin skulle driva eget företag, utan snarare när hon skulle starta sitt företag. När Karin under sina juridikstudier insåg att hon kunde använda juridiken som verktyg för att hjälpa utsatta människor på flykt, så började de första byggstenarna till vad som idag är Asylbyrån att byggas.

Asylbyrån – verksamheten och mål

Eftersom Asylbyrån i princip uteslutande har internationella klienter, såg Karin Hötorget som en naturlig plats att slå rot på. Sedan starten år 2006, har de suttit i det anrika gamla advokatkontoret på Apelbergsgatan 36, endast ett stenkast från Hötorget. Idag jobbar ett tiotal jurister på den värderingsstyrda advokatfirman Asylbyrån.

Till Asylbyråns jurister söker sig människor från hela världen som är på flykt från sina hemländer undan krig, tortyr, trafficking och förföljelse. Juristerna hjälper människor juridiskt i processen att få internationellt skydd i Sverige genom asyl. Många riskerar att förföljas i hemlandet pga. en viss sexuell läggning, hudfärg, religiös tillhörighet eller politisk åskådning. Det är tunga livsöden som juristerna möter och många gånger handlar det om liv eller död om en människa får asyl eller inte. Karin brukar säga att de inte kan hjälpa alla, men att de kan förändra livet för en människa i taget. När de hjälper en människa så förändrar de inte bara livet för den människan, utan för den människans familj, arbetskamrater, vänner och för samhället som den människan lever i. Juristerna strävar efter att alla ska ha möjlighet till en rättssäker juridisk prövning oavsett härkomst och ser det som sin plikt att verka för en rättssäker process både i det enskilda ärendet och också mer generellt genom opinionsbildning i media och andra kanaler.

Drivkrafterna under resan

Jag drivs av frihet!  Jag vill att människor precis som jag, ska få leva ett liv i frihet undan krig, tortyr, trafficking och förföljelse. Jag vill att människor ska få vara fria att älska vem de vill och att människor ska få leva fria från förföljelse och förtryck, precis som mina släktingar fick när de till slut kom till Sverige och fick stanna här. Telefonsamtalet till de människor som genom vår hjälp fått beslut om att få stanna i Sverige med ett fortsatt liv i frihet och trygghet, skapar en stor drivkraft att jobba vidare som människorättsadvokat. Jag älskar det vi gör och det vi står för och känner mig oerhört tacksam att jag och mina fina kollegor får förtroendet att företräda människor i så viktiga processer som asylprocessen är i en människas liv.

Utmaningarna som företagare

Baksidan med företagandet är nog att människor i min omgivning inte alltid fått så stor uppmärksamhet som de önskar eller förtjänar. Jag älskar verkligen mitt arbete och jobbar hårt och mycket, men minns samtidigt hur jag under min uppväxt ofta kunde känna en sorg över att mina föräldrar, som drivit eget företag under hela min uppväxt, inte hade så mycket tid för att göra klassiska familjeaktiviteter. Med en man som driver ett större IT-bolag, så kan våra barn ibland uttrycka samma saknad som jag hade under min uppväxt. 

Om jag kunde så hade inte gjort någonting annorlunda under företagets resa, eftersom vi då inte hade varit där vi är idag. Jag ser hela tiden framåt och ser företaget som en levande organism under ständig utveckling för att passa våra, våra klienters och omvärldens behov. Jag har aldrig varit pengadriven, och det tog flera år innan jag började ta ut en vettig lön. Det tar fortfarande emot för mig att ta ut pengar ur företaget, eftersom jag många gånger ser att pengarna gör större nytta i företaget än vad de skulle göra privat. Därmed har jag nog ibland offrat en vettig ekonomi för den goda sakens skull, och då stundom till min familjs förtret.

Karins tips till andra företagare och entreprenörer

Det finns ingen mall för hur, var eller varför ditt företag ska existera, du skapar själv din drömarbetsplats, och om du har tur så finns det fler som hakar på och tillsammans med dina medarbetare kan ni skapa någonting unikt som gör skillnad och avtryck i världen. Mina tips till andra företagare är att inspireras av andra men att samtidigt gå din egen väg. Kopiera inte andras företag, utan lyssna till dina egna värderingar och skapa någonting unikt som du själv brinner för – gärna tillsammans med andra som drivs av samma värderingar som du. Det är också viktigt att komma ihåg att inte vara rädd för att misslyckas. Det är genom misstag som utveckling kan ske, och varje motgång gör dig starkare och klokare i din resa framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv