Camilla Wallin och Tina Falck driver tillsammans Planet Zero. Camilla är 35 år och bor i Tyresö i villa med växthus. Hon har en man och två barn. Camilla älskar allt med fart: snowboard, mountainbike och segling, och hon spenderar mycket tid utomhus i skog samt natur. Som person är Camilla driven och gillar att satsa stort. Ingenting är omöjligt och hon gillar att gå emot strömmen

Tina är 36 år och bor i Haninge med man, två barn och hund. Hon har egna höns och bor på landet med hästar runt knuten. Tina spenderar en hel del tid i stallet men även på skidor uppe i norrländska Kittelfjäll. Som person är Tina driven, förändringsbenägen, framåt och har en otrolig förmåga att vinna folks förtroende.

Planet Zero: en app för hållbarhet

Vår gemensamma stora drivkraft är att göra skillnad i världen. Vi vill bidra till en beteendeförändring när det kommer till hur vi konsumerar lokal mat och äter i säsong. Att göra skillnad är en stark drivkraft som tar oss framåt varje dag. Planet Zero är en app och en digital marknadsplats för primärprodukter och lokalproducerad mat. En skattkarta för de som vill äta mer lokala råvaror och en försäljningskanal för de som har att sälja. Vi motiveras av att ta stora som små kliv framåt i alla spännande samarbeten och av den respons vi får. Att vi dagligen är långt utanför vår komfortzon gör att vi lär oss nya saker varje dag vilket också driver oss framåt.

Hur Planet Zero började

Vi blev båda deltidspermitterade från våra heltidstjänster under utbrottet av Covid-19 och kände att vi ville passa på att göra något värdefullt med den tiden vi fick över. Vi såg att intresset för odling ökade och att människor inte samlades i stora folkmassor för att införskaffa sin lokala mat. Samtidigt såg vi att flera mindre producenter behövde hitta en naturlig och enkel försäljningskanal och gärna en digitaliserad sådan för att spara tid och pengar.

På grund av pandemin så bedriver vi vår verksamhet hemifrån. Vår tjänst är digital och har inga geografiska gränser inom Sverige, så vi finns över hela Sverige. Just nu spenderar vi mycket tid och fokus i Skåne.

Målet med Planet Zero

Vårt mål är att vår verksamhet ska bidra till en beteendeförändring i form av utökad konsumtion av lokala råvaror och råvaror i säsong samt att skifta makten till producenterna. Genom tillgängliggörandet av lokal mat i Planet Zero vill vi långsiktigt bidra till ett positivt avtryck på volymen av matsvinn och miljön i stort. Vi strävar också efter att Planet Zero ska vara en lika naturlig handelsplats så som dagligvaruhandeln är idag, fast för all lokal mat. 

Om fem år har vi utvecklat vår app med fler spännande funktioner som hjälper våra lokala producenter att nå ut till fler kunder och får vanliga människor att ännu enklare få tag i lokal mat. Då har vi också etablerat oss i ett eller två andra länder.

Lärdomar från entreprenörsresan

Vi är väldigt stolta över att vi har parat upp oss med fantastiska och kompetenta människor samt företag som vill göra denna resa tillsammans med oss, men också att vi på väldigt kort tid lyckades kravställa och lansera en användarvänlig app. Självklart är ju en stolthet att vi gått från rekryteringsbranschen (som vi spenderat majoriteten av vårt yrkesverksamma liv i) till en helt ny arena—att vi vågade satsa när världen var upp och ner.

Lärdomarna från denna resa (som precis har börjat) är otroligt många. Hela Foodtech-scenen är ny för oss och där har vi lärt oss mycket om utmaningarna och möjligheterna som vi står inför. Vi vet att vi har en affärsmodell idag men har också respekt för att den förmodligen kommer att se annorlunda ut i framtiden. Därmed behöver vi hela tiden vara lyhörda och förändringsbenägna för att ligga i framkant.

En sak som vi båda har lärt oss vikten av, är att prioritera träningen under startup-livet. Vi har tillsammans haft fasta träningstider två gånger i veckan. Passen har vart heliga och att tillsammans svettas, träna och stärka upp våra kroppar har varit avgörande för att hålla energinivån uppe hos oss båda. Det är lätt att jobba dygnet runt när man driver eget företag för allt är så roligt, men det är inte hållbart i längden. Att avsätta tid så att träningen verkligen blir av har varit en viktig pusselbit för oss. Själva resan i sig skulle vi nog inte göra om annorlunda för vi har lärt oss så otroligt mycket av de ”misstagen” vi har gjort och det har oftast lett till något annat bra i slutändan, men självklart är det små delar i resan som man kunde gjort väldigt mycket bättre med facit i hand.

Att leva som entreprenör: balansen mellan jobb och fritid

För vår del är det bästa i vårt entreprenörskap att få göra något tillsammans som partners, på vårt alldeles egna sätt och för vår vision om att bidra till en mer hållbar planet. Att få utvecklas tillsammans med partners och producenter samt att få arbeta med högt och lågt. Det nätverket vi byggt upp under vår resa med genuina och superintressanta människor i en för oss helt ny bransch har vart ytterligare en av det bästa med vår Planet Zero-resa

Det svåraste för oss har nog varit att balansera vårt företagande med våra andra åtaganden. Vi hade båda heltidsanställningar när vi bestämde oss för att starta Planet Zero och har haft en fantastisk arbetsgivare (Academic Work Group) som stöttat oss hela vägen i detta och nu gett oss möjligheten att ta tjänstledigt på deltid för att driva Planet Zero. En fantastisk möjlighet men det är självklart också utmanande att ha två jobb och två fokus. Ingenting kommer gratis i livet, i alla fall inte för oss, så självklart ”offrar man saker ” för att hinna med annat. För oss handlar det om att vara småbarnsmammor i kombination med ett jobb som anställd på 60% och egenföretagare på 40%. Det gör såklart att spontana AW:s eller oplanerat härligt häng med vänner inte prioriteras i samma mån som innan. Men det är ju val man gör för att prioritera våra familjer, vårt jobb samt vårt hjärteprojekt Planet Zero, där vi får jobba med varandra.

Vi är tydliga med att boka in träningstid, Planet Zero dagar, fokustid och administrationstid. Det är tidsplanering på minuten. Vi har båda jämställda förhållanden på hemmaplan vilket gör att vi så klart blir avlastade av våra partners med allt övrigt som tar tid och energi i livet,  såsom hemmasysslor, vabb, planering av sociala aktiviteter och inköp av barnens kläder och så vidare. Att ha support hemma men även från vännerna gör att det dåliga samvetet inte dyker upp lika ofta samtidigt som att alla är väldigt hjälpsamma och förstående för att få ihop pusslet.

Tips till nya entreprenörer

Vanliga misstag nya företagare gör tror vi är att man oroar sig, tvekar och inte kör 100%. Överanalysera inte din idé. ”Time to market” är A och O så det gäller att våga satsa helhjärtat. Det är lätt att man snöar in sig så mycket att man nästan inte blir öppen för feedback utan snöar in i sin idé—var lyhörd och lär av alla du möter. Se dock upp för att lyssna till fel typ av rådgivare. Det känner du i magen. 

För att nätverka tror vi att det är viktigt att vara öppen och genuint intresserad av andra människor. Vi har haft möten med personer där vi initialt inte alltid riktigt förstått vad kopplingen kan vara till oss, men som senare visat sig vara underbara rådgivare. Vårda de kontakter du har och får och försök inkludera dem i er resa. Om man ger engagemang får man engagemang tillbaka!

Hitta bra rådgivare och ta tips från personer som kompletterar dig, inte bara bekräftar dig. Var lyhörd och ödmjuk i allt och våga satsa och ge 100%. Hitta en bra affärspartner. Det är väldigt roligt att driva företag tillsammans med någon. Para ihop dig med någon du litar på, som är rak, någon du tycker väldigt mycket om och som delar dina värderingar.

This or that med Camilla Wallin & Tina Falck

Tack, Camillla och Tina, för ert medverkande i årets sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv