Anneli Olsson är författaren, konsulten och frilansjournalisten med en passion för att hjälpa till att sprida kunskap. Även att bidra till inspiration och positiv förändring. Med en ambivert och högkänslig natur driver Anneli sin verksamhet med en vilja att utforska och skapa.
“Jag har mött så coola personer och hamnat i sammanhang jag bara hade kunnat drömma om tidigare. Och att jag idag hjälper andra företagare med det som är mitt starkaste kort – att skriva – och försörjer mig på det, det är jag jättestolt över!”, berättar Anneli.
Vem är Anneli Olsson?
Jag heter Anneli Olsson, är snart 44 år och bor i Uppsala med min man samt våra tre barn. Själv är jag en nyfiken och lättroad person som trivs både i sociala sammanhang samt ensam med mina tankar. Jag är högkänslig och tycker om att nätverka, vilket speglar sig både i mitt yrkesliv samt privat. Mycket gör mig nervös men det hindrar mig inte från att kasta mig in i nya utmaningar. Jag älskar att koppla av genom att lyssna på poddar, läsa böcker, skriva romaner och dansa linedance. På min fritid är jag även engagerad i styrelsen för nätverket Women in Space Sweden.
Vad gör företaget Rigel kommunikation?
Mitt företag, Rigel Kommunikation, är min plattform för att kombinera mina passioner och expertisområden. Jag driver tre huvudsakliga grenar: onlinekurser för blivande författare som vill ge ut böcker på eget förlag, konsulttjänster inom e-postmarknadsföring och copywriting samt frilansjournalistik med fokus på psykologi, hjärnforskning, rymd och entreprenörskap. Det mesta av mitt arbete sker från min bekväma, om än oergonomiska, fåtölj hemma i Uppsala. Det ger mig flexibiliteten att vara närvarande när mina barn kommer hem från skolan, vilket är en stor fördel.
Från statligt anställd till egen företagare
Min entreprenörsresa började i september 2019 när jag var 39 år. Efter att ha drömt om ett friare liv i över ett decennium, tog jag steget att säga upp mig för att satsa på mina egna drömmar. Jag hade då en statlig anställning och ville bort från den inrutade och stressiga kontorsvardagen, där någon annan bestämmer över min tid. Förlossningsdepressionen jag upplevde 2017 blev en vändpunkt som fick mig att inse att livet är NU och att jag vill fylla det med saker jag verkligen vill göra. Jag började med att starta ett företag som virtuell assistent, utan en konkret plan, men med en vilja att prova mig fram. Pandemin, som slog till ett halvår senare, tvingade mig att tänka om. Jag utbildade mig till frilansjournalist samtidigt som jag gav ut min debutroman. Idag, snart fem år senare, lever jag min dröm och skriver professionellt på flera olika sätt.
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?
Jag är mest stolt över att ha slutat överanalysera, lämnat anställningstryggheten och vågat bli företagare. Det har gett mig många roliga och häftiga erfarenheter, uppdrag, kunskaper och kontakter. Jag har mött fantastiska personer och hamnat i sammanhang jag tidigare bara drömt om. Idag hjälper jag andra företagare med min starkaste talang – att skriva – och kan försörja mig på det, vilket jag är otroligt stolt över!
Var ser du dig själv och ditt företag om 5 år?
Då har jag en välutvecklad onlinekursverksamhet och kanske ett medlemskapsprogram som ger en stabil ekonomisk bas. Jag arbetar även som en välbetald och erfaren konsult inom skrivande, med fler kommunikationsuppdrag inom spännande områden som rymdbranschen. Min verksamhet är både framgångsrik och mångsidig, med en stark närvaro inom både utbildning och konsulttjänster.
Hur gör du för att balansera jobb och fritid?
Mitt mål är att hålla helgerna jobbfria, om inget speciellt händer i företaget. Det är viktigt att släppa allt i ett par dagar. Och med tre barn hjälper det att hitta den balansen. Några kvällar i veckan tränar jag och går på linedancekurs för att koppla av. Ibland jobbar jag lite på kvällarna efter middagen, men jag är medveten om vikten av gränssättning för att balansera jobb och fritid.
Har du några tips eller råd till andra entreprenörer?
Entreprenörskap handlar om mod och att våga ta steget, även när det känns läskigt. Här är mina bästa tips till andra entreprenörer:
- Sätt rätt priser på dina tjänster och produkter från början.
- Investera i din egen kunskap genom kurser och utbildningar.
- Undvik att fastna i perfektionism; det viktigaste är att få saker gjorda och att börja någonstans.
Nätverkande är också avgörande. Var nyfiken på dem du möter, tänk på hur du kan hjälpa andra, och ha ett öppet och generöst förhållningssätt. På så sätt skapar du meningsfulla kontakter som kan leda till fantastiska samarbeten. Slutligen, kom ihåg att det är okej att ändra riktning när du ser vad som fungerar bäst för dig och ditt företag.