Kan man vara entreprenör och anställda?
Många frågar mig om man måste starta ett företag efter att man har läst Entreprenörskolan. Mitt svar är alltid nej. Oavsett om en person vill starta ett företag eller inte efter en sådan utbildning, med alla verktyg, värdefulla oavsett vad du ska göra. Kunskap om hur organisationer fungerar, hur budgeter är uppbyggda och vilka lagar samt regler som gäller – är värdefullt oavsett vad man ska arbeta med. Jag har fått uppfattningen att vissa tycker det är konstigt om organisationer skulle anställa entreprenörer. Men varför det? Måste entreprenörer starta egna företag? Kan inte entreprenörer arbeta i organisationer?
Jag tror att om människor enbart har en syn på entreprenörskap kommer samhället präglas av just den. För att utveckla den inställningen behöver fler entreprenörer komma in olika verksamheter. Vad sägs som att ta in unga entreprenöriella förmågor i verksamheter så att de kan utveckla sitt kreativa tankesätt? Vi måste se till att ändra det stereotypiska tänket och se till att mer entreprenörskap smyger sig in i företag på olika sätt. En entreprenör bör ses som en extra krydda och/eller en inspiration i en organisation. Många entreprenörer som jag känner är inspirationskällor och jag tror att just den egenskapen hos entreprenörer behöver organisationer. Främst för att vissa verksamheter är väldigt stelbenta och behöver en frisk fläkt för att utvecklas – då skulle ju en entreprenör vara perfekt!
Idag diskuteras det att det måste finns olika personligheter inom ett företag för att det ska vara optimalt. Kan inte en entreprenör vara en av dessa personligheter? Jag tror att entreprenörer ser ett annat perspektiv än till exempel ingenjörer. Därför skulle det vara en blandning av entreprenörer och ingenjörer vara en bra mix.
Jag tycker att man måste se en entreprenör från olika perspektiv, ingen ska kategoriseras, inte entreprenörer heller!