Christine Werner är en av 2 grundare bakom Stella barnhälsa, en mottagning för barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa. Hon är 43 år och bor med sambo och två barn i Lerum utanför Göteborg. På fritiden prioriterar hon att träna, styrketräning hemma eller en promenad eller löprunda. Christine beskriver sig själv som en social, glad och engagerad person. Hon gillar att driva saker och ändra sådant som inte fungerar och få det gjort. Idén till hennes företag föddes dels av en önskan att ge barn och ungdomar bättre vård samt snabbare hjälp, dels av önskan att skapa en fantastisk arbetsplats med större flexibilitet. Inget barn ska behöva bli sjukare i väntan på hjälp och tiden är viktig i ett barns liv.
Luckan i vården blev grunden till Stella barnhälsa
Jag såg att det fanns många barn som inte passade in i mallen för hur vården är uppbyggd idag och tänkte att det måste finnas ett annat sätt. Ett sätt där fokus ligger mer på barnet och familjens behov. Dessutom ville jag skapa en drömarbetsplats!
För att förverkliga drömmen sa jag upp mig från mitt fasta jobb 2019, precis innan jag skulle fylla 40 år. Då började jag arbeta som konsultläkare istället, utan det hade det inte gått. Att jobba som fast anställd med småbarn tar all tid och energi.
Det tog tre och ett halvt år innan Stella formades till vad det är idag. Pandemin kom i vägen och bromsade processen, sedan behövde jag också en partner – en psykolog. När jag väl träffade min bolagspartner, Isabelle, satte vi igång på riktigt. Då gick allt fort och lätt. Isabelle är det bästa som hänt mig i arbetslivet!
Stella barnhälsa – målet är att tillgängliggöra vården för alla
Stella barnhälsa erbjuder psykologsamtal, behandling och neuropsykiatriska utredningar för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Mottagningen ligger i Jonsereds fabriker, det är lätt att ta sig dit från Göteborg och närliggande orter.
- Vi finns där för barnet och familjen. Vi jobbar också mycket i förebyggande syfte. Vi föreläser och utbildar kring psykisk ohälsa, så att fler ska kunna se, förstå och hjälpa. Då vi vänder oss till föräldrar, viktiga vuxna, skolor, vården och idrottsföreningar.
Verksamhetens mål är att erbjuda bra vård för dem som inte passar in i mallen för hur den traditionella vården är uppbyggd. Många bollas runt alldeles för länge mellan skola, vårdcentraler och BUP. Vi vill påverka politiker och tillgängliggöra vården för alla, inte bara de som kan betalar. För att det ska bli verklighet behöver politikerna se vårt värde och avtal som möjliggör det behöver upprättas. Sedan vill vi utbilda allmänheten, så att fler barn och ungdomar kan få hjälp tidigare och inte behöva bli mer sjuka i väntan på hjälp. Tiden är oerhört viktigt i ett barn eller ungdoms liv.
Vad är dina erfarenheter hittills som entreprenör?
Det är så roligt att ha skapat en arbetsplats jag vill gå till varje dag. . Vi bestämmer allt själva, får vara kreativa och får testa det vi tror på. Det har varit en fantastisk resa.
Det jag hade önskat vore en ”kokbok” för hur man startar eget inom vården – det är mycket formalia. Mycket sådan allmän information väldigt bra på tex verksamt.se Sen finns det perioder när det blir mer intensivt på jobbet. Man får ibland nöja sig med ”Good enough” På hemmaplan, det viktigaste är att mina barn mår bra, sedan får det vara lite kaos med tvätt och så. Efter en intensiv jobbperiod så mår jag Egentligen bra (händer väldigt sällan..) av att ta lite ledig tid, det är också ofta då som mina kreativa idéer kommer.
Vad är framtidsvisionen?
När jag ser fem år framåt i tiden är mottagningen väletablerad. Förutom psykolog, barnläkare och fysioterapeut som idag, har vi även barnsjuksköterska, arbetsterapeut, logoped, special pedagog och barnpsykiater. Vidare har vi administrativ personal som jobbar med att utveckla projekt kring mottagningen, så vi kan ha många utbildningar, föräldragrupper och vara en viktig röst i utbildning i av dessa frågor i sociala medier. I framtiden är vi också fler i teamet som håller i kurser på nätet och reser för föreläsningar.
Christines bästa tips till andra entreprenörer
- Nätverka – I början kände jag rätt ensam, sedan gick jag med i ett nätverk (Friday business Lab ) för kvinnliga entreprenörer. Där har jag träffat så många fina, kompetenta och generösa kvinnor. Det gav mig enorm hjälp.
- Tänk att varje kontakt är en potentiell viktig kontakt eller framtida kund.
- Be om hjälp med det som tar mer tid än det ger! Jag lärde mig bokföring, men efter ett halvår tog jag hjälp. Det var inte värt stressen och pengarna jag ”sparade”.
- Var stolt över det du gör! Våga prata och berätta om ditt företag under resans gång. Då tränar man sig för att formulera vad det är man vill och det hjälper också med att komma upp med nya tankar och idéer.