Josefin Larsson är den nyfikna ingenjören och entreprenören som vill bidra till den gröna omställningen. Tillsammans med två medgrundare driver hon företaget Reselo, som inriktar sig på klimatsmarta lösningar och hållbara materialalternativ för användning inom bland annat fordons- och konfektionsindustrin.
“Vi jobbar för att kunna ha en bestående positiv inverkan på gummiindustrin och revolutionera med ett riktigt hållbart alternativ till dagens fossilberoende tillverkning”, berättar Josefin.
Vem är Josefin Larsson
Jag har hunnit bli 35 år och gillar att upptäcka världen. Det som lockar är andra perspektiv och infallsvinklar för att jag själv ska kunna utvecklas som person. Jag tycker det är fantastiskt kul att försöka mig på något nytt, även om jag har fått jobba med min sämre sida som en dålig förlorare. För mig gäller det att hantera förväntningarna som jag ställer på mig själv. Det har varit en nyckel för att gå mer och mer utanför min bekvämlighetszon och helt enkelt ha en roligare tillvaro. Att nå framgång tillsammans med en grupp är häftigt och något att sträva efter i min värld, genom samarbete kan man hitta ett arbetssätt som gör att resultatet blir bättre än de individuella prestationerna var för sig.
Reselo – från björkbark till gummi
Reselo är verksamma inom utveckling av biobaserade material. Kärnan är att vi ska kunna bidra till mer klimatsmarta lösningar som ger ett mindre koldioxidavtryck jämfört med dagens alternativ. Vi håller just nu på att kommersialisera det första materialet som är ett alternativ till fossilbaserade gummimaterial för applikationer såsom skor, bildäck och applikationer för bilindustrin. Materialet tillverkas från restströmmar från skogsindustrin. Vi använder barken från björk och förädlar denna till långlivade material istället för att det ska brännas upp.
Vi jobbar för att kunna ha en bestående positiv inverkan på gummiindustrin och revolutionera med ett riktigt hållbart alternativ till dagens fossilberoende tillverkning. Precis som föregångare till oss har varit vår inspirationskälla så hoppas vi på sikt att kunna vara ett gott exempel och en inspiration till nya industriprojekt som kan bana väg för den gröna omställningen.
En tävling blev början till entreprenörsresan
Jag har alltid varit nyfiken på entreprenörskapet och kompletterade en del av min tekniska utbildning med inslag av entreprenörsstudier. Att starta företag har alltid funnits i bakhuvudet, så när det dök upp en möjlighet att vara en del av något från starten så hoppade jag på direkt. Jag träffade mina medgrundare, Henrik Otendal och Thomas Baumgarten, inklusive uppfinnaren bakom Reselos material, år 2020 genom en digital matchmaking-plattform som var ett initiativ från Sting och Norrsken. Under tävlingen, Startup 4 Climate Action Challenge, bildades team genom att man lade upp sin profil och fristående idéer som behövde tillsätta en eller flera lagmedlemmar. Under tävlingens gång insåg vi att vi hade en bra idé och ett team som kompletterar varandra. Det var en bra grund för att kunna utveckla idéen till en framgångssaga. Vi fick även god återkoppling från tävlingens arrangörer och efter att vi avslutat den med en fin slutplacering (spoiler alert: vi vann inte), bestämde vi oss för att grunda företaget Reselo i december 2020.
En viktig milstolpe var när vi grundare kunde börja jobba heltid för bolagen, men det var kanske en ännu större milstolpe när vi kunde anställa riktigt kompetenta medarbetare som gör skillnad varje dag. Det kändes som en brytpunkt mellan ett intressant sidoprojekt till en legitim affärsverksamhet, det är stort!
Nätverk ─ En nyckel till framgång
Framförallt har jag fått bekräftat att det är oerhört roligt att driva företag och att det går att lära sig otroligt mycket på kort tid. Något jag personligen varit tvungen att lära mig är hur viktigt nätverket är. Jag upplevde inte att det var något som framhölls på den tekniska utbildningen jag gick, och jag tror det kan vara lätt att underskatta exakt hur viktigt det faktiskt är att aktivt jobba med nätverkande.
Vilka är dina bästa tips vid nätverkande och för att hitta rätt kontakter?
Våga fråga och vara nyfiken! Det finns så många som är hjälpsamma och det värsta som händer är att de säger nej. Om man är lite nervös över att mingla (som jag var) så blir det bättre med tiden. Utsätt dig för den typen av situationer och förbered dig. Dels genom att träna in några varianter på din egen pitch, och dels genom att fundera över vad du faktiskt är intresserad av att prata om med nya kontakter. Både gällande deras expertis och erfarenheter, samt vad du själv söker.
Hur gör du för att balansera jobb och fritid?
Redan från början har vi i grundarteamet varit överens om att det ska gå att driva företag och samtidigt kunna spendera fritiden som man vill. Att aktivt göra denna fråga till en företagsvärdering skapar en trygghet i att företaget står starkt i att måna om alla medarbetares välmående.
Har du några tips eller råd till andra entreprenörer?
- Jag vet att det är lätt att fastna i sitt eget huvud istället för att ge sig ut och testa sina teser i ett tidigt skede. Jag tror det går att spara mycket tid i början genom att man pratar med sitt nätverk/potentiella kunder.
- Allt behöver inte vara perfekt innan det ser dagens ljus. Tänk också på att lyssna lagom mycket på tips. Det finns otroligt många kompetenta och hjälpsamma människor som gärna kommer med råd, min upplevelse hittills är att det är bäst att plocka guldkorn från olika ställen och bygga sina egna processer, pitch decks eller vad det nu kan vara.