Arbetsterapeut Pernilla Sporre bor i Växjö tillsammans med sin man, barnen är numera utflugna. Långsiktig hållbarhet är vad Pernilla brinner för, både för jordens och människans hållbarhet. En del av det handlar om att vara i kontakt med naturen, det är där vi människor kommer bäst till vår rätt. Precis nu startar Pernilla en av de första privata arbetsterapimottagningarna i landet.
Aktivitetsbalans för ditt bästa möjliga mående
Jag arbetar som leg. arbetsterapeut och har gjort det i +30 år inom varierande områden inom hälso- och sjukvården. I mitt företag hjälper jag klienter att nå deras bästa möjliga mående och aktivitetsförmåga. Tillsammans med klienten reder jag ut och finner den bästa lösningen utifrån deras behov. Jag har fördjupat mig inom kroppskännedom, beteendeterapi, psykoterapi och hjärnans utveckling. Framför allt dess koppling till hur var och en kan utföra alla aktiviteter som vardagen erbjuder.
Man kan säga att jag har en unik kunskaps-mix och specialisering. Tillsammans med en kollega var vi de två första i världen med terapeutisk kompetens i Basal Kroppskännedom (BK) i Aktivitet. Nu är jag ansvarig för utvecklingen och den enda som håller utbildningar inom denna behandlingsmetod. Min mottagning kan man hitta i mitt hem likväl online om det passar kunden bättre. När jag föreläser eller håller kurser reser jag landet runt.
Vad har du för mål med Aktivitetsbalans?
Målet med verksamheten är att göra skillnad i världen och min ingång är ditt personliga mående. Kan mina klienter må gott och göra bra saker för sig själva, kan de ge sitt bästa till allt och alla andra. Jag vill hjälpa mina klienter att lugna deras stressystem, minska smärta och trauma för att de ska känna sig trygga och njuta av balans i livet. Jag har massvis med tankar om vad jag vill göra; som att utbilda och stötta de som arbetar med rehabilitering eller möta företag som behöver stöd med arbetsmiljön.
Reflektioner kring entreprenörskap
Att vara entreprenör, en företagsam person som hittar lösningar, stämmer nog väl överens på mig. Steget till företagare har dock inte varit självklart, utan har gått ganska långsamt. 2013 startade jag enskild firma för att kunna hålla kurser som inte var möjligt i min anställning. Att utveckla en metod och förmedla ett riktigt bra arbetssätt till mina kollegor inom rehabilitering var en stark drivkraft. I takt med att samhälls- och sjukvårdssystemet har förändrats, samtidigt som mina kunskaper fördjupats, har jag också upplevt att jag blivit mer begränsad för vad och hur jag får arbeta för att hjälpa mina patienter. Som egenföretagare har jag nu möjlighet att hjälpa klienterna med precis det de önskar utifrån min verktygslåda utan att begränsas av systemet. Jag känner mig riktigt stolt över att jag vågat ta steget ut i denna obanade terräng.
Att balansera innehållet i livspusslet är inte alltid enkelt och som företagare underlättas det nu av att barnen flyttat hemifrån och det inte finns lika många yttre krav på vad jag ska dela min uppmärksamhet till. Jag har nu möjlighet att fokusera på och lära mig själva företagandet. Dessutom har livet lärt mig att inte vara så ”himla duktig”, att vara nyfiken och njuta av varje dag och varje möte.
Pernillas tips till andra entreprenörer
Mina bästa tips till andra entreprenörer eller till de som funderar på att starta eget företag – trots min ganska korta tid som företagare – tänker jag att det just handlar om livsriktning och aktivitetsbalans. Tänk ut varför gör du det du gör? Och tänk på hur du gör det på ett sätt där du verkligen kan komma till din rätt och må bra längst vägen. Du själv är företagets viktigaste resurs!