Entreprenören Madeleine Harju har ett tydligt mål: att normalisera terapi och få fler att våga prata om det som är svårt. Hon drivs av orättvisor startade bolaget Vakna för att samla terapeuter och coacher runt om i Sverige och matcha dem med kunder utifrån deras behov. Madeleine är 32, bor i Stockholm varvat med Gnesta, och på fritiden gillar hon att skapa och vara kreativ!
Vem är Madeleine Harju?
Jag är 32 år och bor delvis i Stockholm på söder med min kille där vi har en liten lägenhet, och delvis i Gnesta där vi köpt ett stort hus med en av mina barndomsvänner, hennes man och deras dotter. Jag har verkligen ett behov av att komma bort från stan men älskar också pulsen. Min kille driver en varumärkes- och designbyrå och är en stor inspirationskälla. Vi har inga barn men får vår dagliga dos av Maya som är ett och ett halvt år som också bor i huset, vilket vi älskar.
Jag har en stor familj med sex syskon. Jag har varit fosterplacerad sedan jag var åtta år på grund av en alkoholiserad pappa och en mamma som inte kunde ta hand om mig. Min fosterfamilj var min räddning, men också en väldigt vanlig svensk familj förutom att dem arbetade med att hjälpa ungdomar hemma såklart. Inga akademiker eller mycket pengar, utan man har alltid fått kämpa. Att jag ens började studera på universitet var långt ifrån självklart.
Hur började din entreprenörsresa?
Min resa började 2014 när jag fick chansen att jobba på STING, en av Sveriges mest väletablerade inkubatorer. Där hjälpte jag bolagen inom inkubatorn med rekrytering och en del HR frågor. I den miljön fick jag möta unga människor som inspirerade mig enormt, det fanns en ”bara kör” mentalitet. Under den perioden så frilansade jag ett tag och lite mer än ett år senare var jag med och startade mitt första bolag som involverade fler än bara mig själv som konsult. Företaget lever än idag och driver programmeringsläger och kurser inom programmering för barn.
I alla mina engagemang eller företag jag varit involverad i så har jag känt en passion. När jag drev NOX Academy så var en stark drivkraft att öka antal tjejer som är intresserade av teknik för att på sikt skapa en större jämställdhet inom IT.
Vad drivs du av?
Orättvisor, jag känner en enorm drivkraft när jag känner att jag kan påverka ett område, tjänst, företag att agera mer humant. Ibland kan jag känna mig som det svarta fåret när jag undrar över varför saker eller människor är som de är. Varför sätter vi ekonomisk tillväxt som det primära målet? Eller varför syns inte hårfrisören eller hantverkaren på samma sätt som en företagare?
Starten på Vakna
När jag startade Umbrella med min dåvarande partner var det för att jag ville våga kommunicera med kunderna på ett rakt och ärligt sätt, jag vill skapa en transparens mellan leverantör och kund. Nu med Vakna känner jag att jag hamnat i ett läge där jag vill skapa ett hållbart företag. Anledningen till just Vakna är något jag tänkt på länge. Som fosterplacerad sedan jag var liten var jag tidigt inkopplad i socialen och alla dess stödfunktioner. Jag har lagt mycket tid på att försöka förstå mig själv. Det har tillslut bidragit till att jag vill hjälpa människor som letar efter stöd att hitta det smidigare än vad jag gjorde. Därför ville jag skapa ett digitalt sammanhang där inspiration, utbildning och rätt stöd finns för just den som behöver det.
Verksamheten Vakna
Vakna matchar terapeuter/coacher med privatpersoner som dig och mig. Främst för att slippa slösa tid på att lära sig förkortningar på metoder men framförallt för att enkelt hitta en personlig matchning med en terapeut att “klicka” med. Tjänsten är helt kostnadsfri för privatpersoner.
Målet med verksamheten är att normalisera terapi, att vi än mer ska prata om det som känns svårt och inte skämmas för att ta hjälp.
Att driva företag – svårt men givande
Det svåraste har varit att våga släppa kontrollen helt och satsa på något utan att veta om det kommer att fungera eller hur det ekonomiskt ska gå ihop. Men det sjuka är att det löser sig alltid, om man bara vill. Baksidan med företagandet skulle jag säga är osäkerheten. För min del är det just det jag får jobba med att inte veta, vilket kan göra mig nervös och liten ibland. Sedan all ekonomi såklart, jag som gillar att ha kontroll vill kunna allt men jag inser också att jag inte tycker att det är världens roligaste att sitta med bokföring.
Det bästa med att vara företagare är att du bestämmer, ingen annan kommer säga till dig vad du ska göra. Det är en ynnest att få göra något som man själv känner skapar mening, för mig betyder det mer än alla pengar i världen.
Madeleine tips till andra företagare
Jag tror att ett misstag många gör är att lyssna på vad andra tycker för mycket. Våga lita på din egna känsla och ta råd från människor som du vill ta råd ifrån. Jag gillar citatet ”ta aldrig kritik från någon som du inte skulle fråga om råd”. Kom ihåg att stanna upp och leva. Jag trodde att jag behövde jobba dygnet runt för att vara företagare, stressa jämt, sluta äta och tappa hår. Men nej! Det är ohållbart för alla människor, skynda långsamt istället så blir det minst lika bra.