Marie Niljung är en färgglad och nyfiken värmländska som brinner för att rädda liv genom sitt arbete med hållbar hälsa och psykisk livräddning. Med en unik kombination av HR-kompetens och suicidprevention har hon skapat en verksamhet som gör verklig skillnad.
“Min filosofi är att allt är möjligt, men det omöjliga tar bara lite längre tid,” säger Marie och inspirerar oss med sin passion och drivkraft.
Berätta mer om vem Marie är?
Jag är en nästan nybliven 50-åring som bor i Kil. Här bor jag med min man Petter och vår yngste son Herman, som snart flyttar till Göteborg. Vår äldste son bor i Stockholm och läser till jurist. Jag älskar att umgås med familj och vänner, gärna med god mat och dryck. Som person är jag driven, nyfiken och tror starkt på att allt är möjligt, även om det ibland tar lite längre tid.
Vad gör ditt företag?
Mitt företag fokuserar på hållbar hälsa och psykisk livräddning. Jag hjälper organisationer att skapa rätt förutsättningar för en hållbar hälsa och utbildar i psykisk livräddning, som är likt hjärt- och lungräddning, men för psykisk hälsa. Jag arbetar från mitt kontor i Karlstad och reser över hela landet för att sprida kunskap och mod.
Målet är att rädda liv och minska lidande genom att skapa arbetsmiljöer där människor blir sedda, hörda och bekräftade.
Entreprenörsresan
Jag startade mitt företag 2015 vid 43 års ålder, samtidigt som jag arbetade som HR-konsult. Min entreprenörsresa tog fart på riktigt 2017 när jag insåg min livsmission under en ledarskapsutbildning – att förändra attityder kring psykisk ohälsa och rädda liv. Vi fick en uppgift att skriva ner vår livsmission som en del av utbildningen ”Sju goda vanor”. Min livsmission kom till mig blixtsnabbt och behövde bara någon minut att skriva ner den. 7 år senare är den lika aktuell. Efter att ha gått en kurs om att våga prata pengar sa jag upp mig för att satsa fullt ut på mitt företag från januari 2018. Min unika kompetens inom HR och suicidprevention drev mig att vilja mer än att vara anställd. Jag är stolt över att ha skrivit boken “Hellre arg än död”, medverkat till livsappen Lumeno och skapat föreställningen “Hellre arg än död – en föreställning för livet”.
Hur gör du för att balansera arbetet med fritid?
Jag försöker leva som jag lär genom att prioritera återhämtning och hålla koll på min energi. Numera säger jag helt krasst nej till både människor och saker som tar energi. På helgerna försöker jag logga ut från sociala medier för att få en ordentlig paus, även om det inte alltid är möjligt när en ny föreställning är på gång.
Tips till andra entreprenörer
Entreprenörskap är en resa fylld av lärdomar och utmaningar. Det är viktigt att våga be om hjälp och att köpa tjänster av proffs när det behövs. Misstag är en del av resan och bidrar till din utveckling.
Var nyfiken: Nätverka och be om hjälp, det finns alltid någon som kan erbjuda stöd eller råd.
Hitta bollplank: Omge dig med andra företagare för att få stöd och inspiration, särskilt om din partner är anställd.
Utnyttja resurser: Ta hjälp av organisationer och din kommuns näringslivsutvecklare.
Skaffa en mentor: En mentor kan ge ovärderlig vägledning och hjälp på din företagsresa.